Vyhledávání

Sloupec reklamy
Když cvakne spoušť - prezentace profesionálních i zájmových fotografů
 

ENZO
Jaroslav Špulák - hudební kritik a spisovatel
 
 
  
Adventure Golf Horní Bezděkov 

"1968 - Boj o rozhlas" objektivem Miluše Jelínkové

09. 07. 2018

Paní Miluši Jelínkové bylo v roce 1968 dvacet let. Tehdy zájmově fotografovala starým aparátem WELTA. "Byl to ještě fotoaparát s výsuvným měchem, muselo se ručně clonit i ostřit, já byla čistá amatérka se zkušenostmi typu "pokus - omyl", říká paní Miluše Jelínková. 

Nyní po padesáti letech své fotografie zveřejnila. 

Galerie WWG.CZ publikuje výběr deseti snímků jako první virtuální fotografická galerie na těchto stránkách.

 

Zdraví, Miluše Jelínková.

Foto: © Miluše Jelínková - Kulometná hnízda mířící na historické objekty byla rozmístěná po celém Staroměstském náměstí.Foto: © Miluše Jelínková - Kulometná hnízda mířící na historické objekty byla rozmístěná po celém Staroměstském náměstí.

Uvědomovala jste si nebezpečí, které Vám při fotografování hrozilo od cizích vojsk nebo Státní bezpečnosti?
Když je člověku 20 let, tak si nebezpečí nepřipouští, také nejvíce obětí bylo z řad mladých lidí. Je nepříjemné, když slyšíte střelbu, dav vás někam nese a nemáte šanci uniknout. Pak lze mluvit o štěstí. První vlna ruských vojáků byla zmatena, nevěděli kde jsou, protože lidé otáčeli směrovky, odstraňovali názvy ulic. To až později lidem vytahovali filmy z aparátů. Státní bezpečnost se výrazněji projevovala až o rok později, při protestech na 1. výročí okupace.
 

V době pořízení snímků jste nosila běžně fotoaparát při sobě?
Běžně jsem fotoaparát nenosila, byla to náhoda, že právě 21. 8. 1968 jsem si chtěla vyfotit ceduli s praštěným textem u průchodu Valdek na nám. Míru a chtěla zaslat do redakce časopisu Mladý svět, kde takovéto snímky rádi zveřejnili. Na té ceduli byl nápis "Dobrovolný průchod".

 

Foto: © Miluše Jelínková - Tito chlapci zpočátku vůbec nevěděli, kde jsou.Foto: © Miluše Jelínková - Tito chlapci zpočátku vůbec nevěděli, kde jsou.

Zajímalo by mne, prosím, jestli jste i v mnoha minulých letech přemýšlela o zveřejnění fotografií?
Ano, uvažovala jsem o tom, jenže nebylo to možné. Zapůjčila jsem negativy jednomu grafikovi, který si chtěl pořídit snímky do svého archivu. Tam negativy ležely dlouhá léta a teprve nedávno, po mnohých urgencích se mi je podařilo získat zpět. Asi to tak být mělo, že zveřejnění čekalo až na půl stoleté výročí.
 
Co Vás vedlo k publikování právě při padesátém "výročí" uvedených událostí?
Na tuto otázku jsem z části již odpověděla v předchozím odstavci, jen bych ještě doplnila, že jsem si tuto životní zkušenost nechtěla nechat jen pro sebe.

 

Foto: © Miluše Jelínková - K tomuto snímku netřeba komentáře, mluví sám za sebe.Foto: © Miluše Jelínková - K tomuto snímku netřeba komentáře, mluví sám za sebe.

 

Foto: © Miluše Jelínková - Lidé vojákům vysvětlovali, že zde žádná kontrarevoluce není, ať jedou domů.Foto: © Miluše Jelínková - Lidé vojákům vysvětlovali, že zde žádná kontrarevoluce není, ať jedou domů.

 

Foto: © Miluše Jelínková - Tryzna za oběť okupačních vojsk - Milana Kadlece. Foto: © Miluše Jelínková - Tryzna za oběť okupačních vojsk - Milana Kadlece.

 

Foto: © Miluše Jelínková - Po střelbě u Československého rozhlasu.Foto: © Miluše Jelínková - Po střelbě u Československého rozhlasu.

 

 

Foto: © Miluše Jelínková - Na Vinohradské třídě pod Československým rozhlasem.Foto: © Miluše Jelínková - Na Vinohradské třídě pod Československým rozhlasem.

 

 

Foto: © Miluše Jelínková - V blízkosti Československého rozhlasu - hořící tank v Balbínově ulici.Foto: © Miluše Jelínková - V blízkosti Československého rozhlasu - hořící tank v Balbínově ulici.

 

 

Foto: © Miluše Jelínková - Na Vinohradské třídě nad Československým rozhlasem vyhořelo několik bytů.Foto: © Miluše Jelínková - Na Vinohradské třídě nad Československým rozhlasem vyhořelo několik bytů.

 

 

Foto: © Miluše Jelínková - Opět Vinohradská třída poblíž Československého rozhlasu.Foto: © Miluše Jelínková - Opět Vinohradská třída poblíž Československého rozhlasu.

 

Galerie WWG.CZ poskytne v případě zájmu redakcím novin, časopisů, nakladatelstvím apod. tyto a další snímky z uvedené doby a např. fotografie z 1. výročí, kdy policie hlídala pomník sv. Václava, aby tam nikdo nemohl položit ani kytičku. Později před pomníkem vysázeli velké množství zeleně, říkalo se tomu "Štrougalovy sady".

 

Foto: © Miluše Jelínková - Štrougalovy sady

Foto: © Miluše Jelínková - Štrougalovy sady

Foto: © Miluše Jelínková - Štrougalovy sadyFoto: © Miluše Jelínková - Štrougalovy sady

 

Fotografie není možné bez souhlasu autorky publikovat v tištěné, elektronické, výstavní ani jiné formě. Kontakt na autorku poskytne provozovatel Galerie WWG.CZ - jiri zavináč heller tečka cz.

 

 

Partneři Galerie WWG.CZ pro rok 2018

 

 

Partneři galerie

 Centrum FotoŠkoda

FOMEI

OLYMPUS

Mediální partneři

  Asociace profesionálních fotografů ČR 

 

Provozovatel galerie

Mediální partner